Cloos Ackerman As Etablert I Wikifjord
wikifjord-posten.png

Cloos-Ackerman AS etablert i Wikifjord

Det internasjonale selskapet Clo-Ack har lang fartstid innenfor fiskeoppdrett og foredling, og med avdelinger i 14 land i Europa og Asia har de blitt et kjent navn innenfor oppdrettsindustrien. Det nyeste tilskuddet på greinen er Clo-Ack Norway, et flunkende nytt anlegg nylig etablert i Wikifjord kommune. Lokalsjef Piet Van Vliet ser med optimisme på bedriftens utvikling i fjorden.


Amanda Collett, journalist
Astrid Undset, journalist og fotograf


flickr:6410009393

”Vi har startet opp vår virksomhet i bygda for en kort tid siden, men ser allerede at avdelingen i Wikifjord er et meget lønnsomt foretak,” sier lokalsjefen, og peker på en svært god økning i lakseproduksjonen siden Clo-Ack Norway tok over. At valget falt på Wikifjord var ikke tilfeldig – Norge har som kjent et internasjonalt ry for fine fjorder og hav, og ikke minst god laks. Van Vliet mener landet i seg selv fungerer som en merkevare innenfor oppdrettsnæringen.

Det nyetablerte selskapet har, i tillegg til å sikte mot internasjonale markeder, også et mål om å bidra til lokalutvikling, blant annet ved å hyre lokale arbeidere. En av dem er Frida Nærsbu, som nylig ble ansatt: ”Clo-Acks etablering i Wikifjord har betydd en del for meg. Jeg har gått arbeidsledig siden jeg fullførte bachelorgraden min i Biologi for ett år siden. Det har vært vanskelige tider i arbeidsmarkedet her i kommunen og jeg var redd for at jeg måtte flytte ut av bygda og ta datteren min Anne ut av førsteklassen her, men nå som jeg har fått meg jobb ser jeg lyst på framtida for oss begge.” På spørsmål om hva annet bedriften kan bidra med i lokalmiljøet, henviser Piet Van Vliet blant annet til den årlige kulturmønstringen med en premie på 10.000 til vordende kunstnere, og sponsingen av fotballaget Wikifjord 05 på 50.000,-. Fotballtrener og frivillig i Idrettslaget Turid Syvertsen mener interessen for å støtte barneidretten i bygda er en av de mest positive tingene med Clo-Acks etablering. ”Pengene ble brukt til en tur til Storbritannia, og det som ble til overs etter turen skal gå til nye drakter til aldersbestemte fotballag. Vi i Wikifjord Idrettslag er veldig takknemlige for Clo-Acks generøsitet.”

flickr:7114253117

Det er imidlertid noen som stiller seg litt mer skeptisk til bedriftens praksiser, iblant dem er den pensjonerte fiskeren Egil Brå. Han kan fortelle om fiskere som har fått rømt oppdrettslaks i garnene, og ser på det som svært negativt dersom denne skulle gå så langt som til fløyelva og påvirke bestanden av villaks. ”Det er bra med nye arbeidsplasser,” sier han, ”men ikke om de går utover ville bestander eller arbeidet til fiskerne i bygda.” Ifølge Miljødirektoratet er rømt oppdrettslaks den største trusselen for villaksbestanden i Norge. Dette er fordi den er dårlig tilpasset livet i elver, og en krysning mellom de to bestandene utgjør stor fare for overlevningsevnen til laksen.

Delte meninger til tross, så er det ikke tvil om at det internasjonale selskapets etablering interesserer og engasjerer lokalbefolkningen i Wikifjord – både store og små. Anne Nærsbu, 1.klassing på Wikifjord skole, har også klare formeninger om selskapet. ”Jeg liker Clo-Ack fordi de har fine bilder på kontoret der mamma jobber. Jeg får alltid drops av Vigdis når jeg er på besøk.” Etter litt refleksjon kommer 6-åringen til følgende konklusjon: ”jeg synes de kunne laget godterier istedenfor laks, for jeg liker ikke fisk.”

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License